De Fire og Han Som Gjør Galt Verre

I Evigendt

 

Nord-Norges svar på J. K. Rowling

"I Evigendt" er Siri Fjellvang Tobiassens første roman der hun viser en frodighet og en humor som leserne, så vel store som små, vil fryde seg over.

Konsulentens uttalelse taler for seg, her følger noen avsnitt:

Dette har vært en hyggelig opplevelse! En fantastisk roman som virkelig er fantastisk, og har en morsom tilknytning til hverdagslige realiteter. Fortelleren er den snart middelaldrende Oda, enslig mor og ikke helt vellykket lærer. En morgen hun ligger på sofaen og pleier bakrusen, kommer det en drage. Og dermed er vi i gang!

Beretningen følger et ikke ukjent mønster: Oda og sønnen Ask blir hentet til en annen verden der de må utføre et farlig oppdrag. Underveis skjer det mange uventede ting, farer lurer overalt – men våre helter greier seg.

Det er måten forfatteren har håndtert dette velprøvde formularet på, som gjør romanen både spennende og underholdende. Vi ikke bare tror på Oda som en helt alminnelig kvinne fra en norsk virkelighet, hennes hverdag og personlighet brukes på en fiffig og underholdende måte. Uventede (og uhøytidelige) referanser til politikk og samfunnsliv, populærkultur og aktuelle fenomener, gjør beskrivelsen av merkelige vesener og fantastiske hendelser om ikke troverdige, så i høyeste grad livlige. Oda forblir en lett forvirret og noe selvopptatt norsk lærer med gode intensjoner og usikre ambisjoner. Litt fornuftigere enn sin sønn, men ikke så mye. Godt humør og en manglende evne til å miste motet, hjelper henne gjennom alt fra en flystyrt med dragen til en livsfarlig duell med en håpløs katt og sågar et romantisk møte – med den samme dragen, om enn i en annen drakt. Litt underfundig lek med tid og dimensjoner greier hun også å håndtere, uten at det blir for seriøst.

For dette er først og fremst en morsom og uhøytidelig historie, til tider så morsom at man ler høyt. Det hjelper godt at forfatteren har skapt den synlige/usynlige Fiat, en frekk følgesvenn, respektløs, troløs og ondskapsfull (men med et hjerte som nok ikke er av gull, men har en svak tendens til godhet). En Gollum med smilerynker, om man vil. Og når høydepunktet knyttes til en katt med desperat lyst på hermetikk, så kan man ikke annet enn beundre forfatterens fantasi og vågemot. Her forenes det absurde med det melodramatiske – uten at forfatteren mister grepet. For hun er en forbløffende sikker forteller, språket flyter lett og sikkert, hun vet når hun skal sette inn overraskelsene og hvordan hun skal få maksimalt ut av dem.

Det originale og uventede utgangspunktet, den ikke helt vellykte norske hverdagsmoren som hovedperson i en fantasiroman, har blåst liv i en genre som overveldes av bøker som prøver å utnytte Tolkiens og Rawlings suksesser og fore unge lesere som alltid er sultne på mer. Mye av denne litteraturen er grå og selvhøytidelige kopier. ”I Evigendt” har frekke tyverier fra både hobbittenes og Harry Potters verdener, men de holder til tusen nettopp fordi de er så frekke – og friske. Her er også litt norsk mytologi (og kanskje et lite blunk til Agnar Mykle?) i den ikke spesielt interessante – men helt greie – ”romansen” mellom Ask og Embla, men her er først og fremst en fargerik og livsfrisk oppdiktet virkelighet som det har vært moro å besøke.

På tross av omfanget er historien ganske stramt fortalt.

Dette vil sikkert bli en morsom opplevelse for unge lesere, ikke minst for unge piker som vet mer om sine mødre enn mødrene liker å vite. 

 

Siri Fjellvang Tobiassen er født i 1966 i Nordkapp kommune i Finnmark, der hennes foreldre var lærere.

Etter et par år i Finnmark flyttet familien først til Bardu i Troms og senere til Evenes i Nordland.

Før hun valgte lærerutdanning, var hun innom en rekke forskjellige jobber. Både i veivesenet, hjemmehjelpen,

hjemmesykepleien og dessuten på fiskefiletfabrikk, gatekjøkken, kontor, i vaskeri, hotell, kiosk, barnehage, i

nærradio og som premiegravør i gullsmedbutikk. Hun har også vært dataspillutprøver.

 

Da hun var ferdig utdannet adjunkt på Tromsø Lærerhøgskole i 1993, flyttet hun til et fiskevær på Sørøya i

Vestfinnmark og ble mamma til en gutt i 1996. Senere flyttet hun "sørover", først til Karlsøy kommune i Troms,

dernest tilbake til Evenes i Nordland hvor hun nå jobber på samme skole som foreldrene hennes gjorde før.

 

Hun har alltid vært en lesehest, og hennes inspirasjonskilder innen litteratur har ikke minst vært Astrid Lindgren,

Roald Dahl, norske folkeeventyr og norrøn mytologi. Hun sier selv at hennes omflakkende liv, sønnen og den

kompromissløse og røffe naturen i nord inspirerer henne til å skrive. Ved siden av lesing har skriving lenge vært

en hobby. Hun har hatt et par noveller på trykk i ukeblader.

 

Tittel: I Evigendt

Primo oktober 2009

ISBN: 9788279170389

KOLIBRI  FORLAG

350 sider

Pris kr 298,-.

 

Intervjuer

Finnmark Dagblad

 

Harstad Tidende

 

 

Til Toppen

 

 

 

Utkommet i Norge, Danmark, Sverige og Finland. 

 

 

Til Toppen